Лондон се отказва от участие в „Северен поток“

Великобритания ще е принудена да внася 70% от синьото гориво към 2020 г.

Без руски газ

Лондон се отказва от участие в „Северен поток“
172 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Проектът за разклонение от газопровода „Северен поток“ до Обединеното кралство се отменя заради влошаването на отношенията между Европейския съюз (ЕС) и Русия, пише  водещият британски вестник The Times.

51% от заложения през 2012 г. проект се държат от руския монополист „Газпром“. Идеята бе консорциумът да изгради две успоредни тръби по дъното на Балтийско море, за да доставят синьо гориво от „Северен поток“ във Великобритания и Нидерландия.

Обемите на добива в Северно море се свиват и към 2020 г. Лондон ще внася до 70% от потреблението си. „Северен поток“ би покривал 6% от годишното потребление на Британия.

Според изданието, British Petroleum (BP) трябваше да се присъедини към проекта, като през февруари 2014 г. „Газпром“ с партньорите си успя да подготви технико-икономическата му обосновка. Разклонението обаче не получи одобрението на ЕС, заради опасения от нарастваща зависимост на Общността от руското синьо гориво на фона на кризата в Украйна.

Членовете на консорциума започнаха да напускат проекта, след като шансовете за реализация драстично намаляха. „Конфликтът в Украйна, заради който Брюксел въведе санкциите срещу Русия, се превърна в очевидна смъртна присъда за проекта“, коментира The Times.

Проектът „Северен поток“ има дължина от 1 220 км, като минава по дъното на Балтийско море от Русия до Германия. Първата тръба от газопроводната система е пусната от 8 ноември 2011 г. Акционери в проекта Nord Stream, освен „Газпром“, са германските Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas (по 15,5%), френската GDF Suez и нидерландската Gasunie (по 9%).Подкрепи Economic.bg