Лондон се върна на финансовия трон в Европа

Брекзит отне блясъка на британската столица

Лондон се върна на финансовия трон в Европа

Снимка: Pexels

784 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Лондон измести Амстердам и се върна на челна позиция като най-големия европейски център за търговия с акции през юни. Това се случва за първи път тази година, след като Брекзит намали интереса към Ситито и го насочи към континенталната част на Европа. Средно акции за 8.92 млрд. евро на ден са се търгували на различни борси в британската столица миналия месец, докато в Амстердам транзакциите са на стойност 8.8 милиарда евро, според данни на Cboe Europe.

През май среднодневният търговски оборот в нидерландската столица възлизаше на 9.4 млрд. евро, докато в Лондон – на 8.7 млрд. евро.

Трети в класацията е Париж, отбелязва Bloomberg. Там обаче се наблюдава спад от 6.1 млрд. евро средно на ден до 5.8 млрд. евро през юни.

Завръщането на Лондонското сити на първото място е добре дошло за британската финансова индустрия, ударена от Брекзит. Показателно е сравнението с търговията преди излизането на страната от ЕС – през декември 2020 г. обемите на търговията с акции в града възлиза на 14.3 млрд. евро, докато в Амстердам бе 2.2 млрд. евро.

Великобритания загуби правата си за достъп до единния пазар на Европейския съюз на 31 декември и Блокът не разреши на инвеститорите там да търгуват акции на компании като Airbus SE и BNP Paribas SA. Част от спечелените обеми тази година идват в Лондон от завръщането на швейцарската търговия.

Промените в обема на търговията между градовете е малко вероятно да окажат значително влияние върху крайната точка за брокерите и платформите за търговия. Най-големите играчи в региона, включително Лондонската фондова борса и Cboe, работят в Лондон и в ЕС, което им позволява да спечелят дял от бизнеса, независимо от местоположението.

Подкрепи Economic.bg