Лондон въведе обществени чешми за борба с пластмасовите бутилки

Лондон въведе обществени чешми за борба с пластмасовите бутилки
Лондончани приветстваха идеята на британското правителство да въведе повторно обществени чешми заради горещото лято, за да се ограничи използването на пластмасови бутилки, пише Reuters.

В града вече са инсталирани четири чешми, а една от тях е монтирана на една от най-известните улици – горещата модна точка ул. „Карнаби“. Според пресслужбата на кмета на Лондон Садик Хан тази чешма е използвана над 10 хил. пъти месечно през това лято. 

Плановете на кмета включват монтирането на още 16 чешми на различни места в столицата – площадът Windrush, Paddington, Природонаучният музей в Кенсингтън и др.

Обществените чешми са били често срещни в Лондон още през Викторианската епоха, но от дълго време отстъпват място на пластмасовите бутилки за масова употреба. По данни на кабинета на лондонския кмет всеки възрастен жител на Лондон купува над три бутилки седмично.

„Чешмите са лесен, но ефективен начин да бъдат насърчени лондончани и посетителите на града да изхвърлят пластмасовите бутилки и вместо това да пълнят отново бутилките за многократна употреба“, заяви кметът на Лондон.
Коментари: 0