Лондон вдига корпоративния данък, но с едно наум за малкия бизнес

Налогът вече ще бъде различен за фирмите с по-големи и с по-малки печалби

Лондон вдига корпоративния данък, но с едно наум за малкия бизнес

Снимка: БТА

Британският финансов министър Риши Сунак потвърди слуховете за увеличаване на корпоративния данък – от 19% ще стане 25%. Това обаче ще се случи след две години – от април 2023 г. – и не за всички. Корекцията е нужна, тъй като правителството търси как да балансира публичните финанси след пандемията.

В своя бюджетен отчет в сряда Сунак каза, че промените ще влязат в сила, след като икономиката се върне на нивото си преди COVID. Очакванията са това да стане именно през 2023 г. Освен това финансовият министър предлага корпоративният данък да бъде различен за фирмите и да зависи от техните резултати. За бизнеса с печалба до 50 хил. паунда ставката ще остане без промяна – 19%.

Това означава, че около 70% от компаниите – или 1.4 млн. фирми – ще бъдат напълно незасегнати“, посочи Сунак, цитиран от CNBC.

За фирмите с печалби над 50 хил. паунда ще бъде въведен т.нар. „конус“, така че ставката да расте пропорционално спрямо финансовите резултати. Изчисленията показват, че само компании с печалба от над 250 хил. паунда ще бъдат облагани с 25% данък.

Прогнози за БВП

Статистическото бюро очаква британската икономика да се върне на нивото си преди COVID до средата на 2022 г. Прогнозата е, че БВП ще нарасне с 4% през 2021 г. и със 7.3% през 2022 г.

Правителството обаче е взело назаем рекордните за мирно време 355 млрд. британски лири от началото на пандемията (17% от БВП) и очаква да заеме още 234 млрд. британски лири (10.3% от БВП) тази година.

Въпреки че е редно да се помага на хората и бизнеса през остра криза като тази, в нормални времена държавата не трябва да взема заеми, за да плаща ежедневните публични разходи“, каза Сунак.

COVID отговор за 407 млрд. паунда

В сряда Сунак обяви допълнителни фискални мерки на стойност 65 млрд. британски лири за финансовата 2021/22 година. Така сумарно от началото на пандемията правителството е отговорило на кризата с финансова инжекция от общо 407 млрд. британски лири. 

Последният пакет от помощни средства включва удължаване на схемата за запазването на заетостта до септември заедно с 5 млрд. британски лири допълнителни безвъзмездни средства за бизнеса.

От април затворените търговски обекти ще получат безвъзмездни средства до 6 000 британски лири на помещение, докато местата за гостоприемство и отдих, които се отварят по-късно в съответствие с поетапното облекчаване на ограниченията, ще отговарят на изискванията за помощ от до 18 000 британски лири.

Схемата за запазване на работни места ще продължи да субсидира 80% от заплатите на заети лица до края на септември, но от бизнеса ще се изисква да даде 10% през юли и 20% през август, когато икономиката се отвори отново.

Коментари: 0