Lonely Planet нареди Варна сред дестинациите, загубили интереса на туристите

Морската ни столица е загубила 51% от интереса на туристите за период от 10 години

Lonely Planet нареди Варна сред дестинациите, загубили интереса на туристите

Снимка: Wikipedia

Уважаваното издание за туризъм Lonely planet състави класация на страни и градове, чиято популярност сред туристите е паднала най-много през последните десет години. При съставянето и се взима предвид статистиката на Google Trends за търсене в интернет на дестинациите за периода 2009 г. до 2019 г.

Класацията показва рязък спад в интереса на туристите към България, а Варна се намира на пето място с 51% по-нисък интерес през последните 10 години, цитира руската агенция „Интерфакс“.

Антикласацията при градовете се оглавява от Шарм ел-Шейх в Египет със спад от 91.47%, а това се обяснява от бунтовете и терористичните заплахи. На второ място изненадващо се нарежда Санкт Петербург със 79.65%, следван от Кайро със 74.67%, Лас Вегас – 60.13% и Варна с 51.03%.

Най-голям спад в интереса при страните отбелязва Египет, като броя на заявките за търсене на страната в интернет са спаднали с 84.8%. След нея се нареждат Тунис, Турция, Франция и Бразилия. По-рядко пътниците са се интересували от Доминиканската република, Пуерто Рико, Австралия, България и Ирландия. Русия също влезе в анти-рейтинг класацията - броят на заявките за търсене на страната в интернет за 10 години намалява с 4.36%.
Коментари: 0