L’Оreal и ЮНЕСКО наградиха 5 жени учени с по 100 хил. евро

Компаниите отбелязаха 20-ата годишнина на „За жените в науката“

L’Оreal и ЮНЕСКО наградиха 5 жени учени с по 100 хил. евро
648 ~ 2 мин. четене
20-ите годишни награди „За жените в науката“ на L'Oreal и ЮНЕСКО бяха проведени снощи в Париж. На бляскава церемония пет изключителни жени учени бяха отличени за тяхната отдаденост на каузата да променят света към по-добро със силата на науката. Всяка дама лауреат получи награда от 100 000 евро. 

Проф. Хедър Зара, проф. Мей-Ман Чанг, проф. Джанет Росант, проф. Ейми Остин и проф. Дам Каролин Дийн бяха отличени за техния принос съответно в областта на медицината, палеонтологията, молекулярната биология, екологията и биология на развитието. 

По време на 20-ите годишни награди „За жените в науката“ фондация L’Oreal и ЮНЕСКО стартираха и нова революционна инициатива: „Мъже шампиони за жени в науката“. Основната цел е да допринесе за по-добър баланс между половете в науката. 25 известни мъже учени вече се присъединиха към инициативата, сред които са математикът Седрик Вилани, генетикът Аксел Кан, Етиен Клеин, директор на изследователската дейност на CEA (френската Комисия по атомна и алтернативна енергия) и Моуан Ханз, генерален секретар на CNRS (Френски национален център за научни изследвания) в Ливан. 

„Искаме да ускорим промяната към постигане на по-добро равновесие между половете и ефективност в науката, за да подпомогнем научното развитие и разрешаването на предизвикателствата, пред които е изправен светът днес“, коментира Жан-Пол Агон, президент на фондация L'Oreal. 

Жените продължават да бъдат слабо представени в областта на науката, където „стъкленият таван“ все още е реалност. Днес само 28% от учените са жени и 3% от Нобеловите награди за наука (датиращи от 1901 г.) са били присъдени на жени. За да се преборят с това неравенство между половете и вдъхновени от наличието на много изтъкнати жени учени, L'Oreal и ЮНЕСКО създават програмата „За жените в науката“, която през последните 20 години е отличила 102 дами лауреати, три от които впоследствие са получили и Нобелови награди за наука.Подкрепи Economic.bg