Лошите икономически данни за САЩ повлияха негативно на пазарите

Негативните резултати се прехвърлиха и в Европа

Лошите икономически данни за САЩ повлияха негативно на пазарите
Щатските индекси започнаха обещаващо петъчната търговия като се изкачиха до рекордни стойности, но не успяха да задържат възходящия тренд до края на деня. Причина за слабите резултати на индексите бяха лошите икономически данни за САЩ, които сигнализираха за забавяне на икономиката. В края на миналата седмица бяха публикувани данни за новооткритите работни места в неселскостопанския сектор (Nonfarm payrolls), които разочароваха пазара. Щатската икономика е добавила 145 000 работни места за декември, след като анализаторите очакваха стойности около 160 000.

Данните за равнището на заплатите през декември също бяха разочароващи, показвайки ръст от 2.9% на годишна база, като това е първия месец след юли 2018, в който стойността е под 3%. Лошите икономически данни подведоха инвеститорите да се разделят от рисковите активи, което изпрати индексите на червено. Dow Jones Industrial Average се раздели с 133.13 пункта до 28823.77, воден от спада на Boeing, чиито акции поевтиняха с 1.9 на сто. Широкият индекс S&P 500 загуби 0.29 процента от стойността си до 3265.35 пункта, докато Nasdaq Composite изостана с 0.27% до 9178.86 пункта.  

Негативните резултати се прехвърлиха и в Европа, където водещите индекси завършиха деня със спад. Допълнителен натиск върху цените оказа новината, че САЩ ще наложи нови санкции срещу Иран. Това повиши пазарния риск и доведе до поевтиняване на ценните книжа, при което немският индекс DAX  се понижи до 13483.31 пункта, а основния индекс в Лондон FTSE 100 се раздели с 0.14% до 7587.31 пункта.

Наличието на напрежение между двете страни насочи капиталите към ценните метали. Цената на златото се покачи до 1562.12 долара за трой унция, докато среброто поскъпна с 1.15% при цена от $18.10. Данните за повишените запаси на петрол в САЩ и сравнителното успокояване на конфликта в Близкия изток понижиха цената на нефта под 60 долара за барел, докато сорта Брент поевтиня с 0.23% до $59.11.

В началото на седмицата ще бъдат публикувани икономическите данни за индустриалното и промишленото производство във Великобритания. Индикаторите ще покажат как се развива икономиката на острова преди крайния срок за Brexit. Очакванията на анализаторите са за спад на показателите, което би имало негативен ефект върху британската лира (GBP).

Британската лира остава под натиск срещу щатския долар, което се потвърждава от серията неуспешни опити за поскъпване на цената над психологическата граница 1.31. Очакваме при формиране на низходящо пресичане на индикатора Стохастик да последва разпродажба и понижение до нива около 1.2960. 

Цената на медта формира възходящ канал, но изглежда, че движението губи скорост и може да очакваме обръщане. Ключово ниво за пробив е 279.46, което ще отслаби цената и би довело до рязко понижение до $276, където се намира силно ниво на подкрепа. 

На седмична графика технологичния индекс е направил пробив над тренд продължаващата формация триъгълник, при което се очаква покачване равно на височината на фигурата. Заложената цел е малко над 10 000 пункта и потвърждава за развитие на възходящия тренд. Към момента няма технически причини да смятаме, че предстои корекция на индекса. 
Коментари: 0