1150 лв. глоба за пушене на обществено място

Хонконг въведе солени глоби срещу тютюневия дим

1150 лв. глоба за пушене на обществено място

Огромни санкции грозят всеки, решил да запали цигара на обществено място в Хонконг. Глоба от 1150 лв. (5 хил. хонконгски долара) е въведена за пушене на летището. Още с пристигането си, всички пътници са предупредени от големи табели, разположени навсякъде в аеропорта. 

В градския транспорт глобата за пушене също е 1150 лв., а за пушене в града, санкцията възлиза на 1500 хонконгски долара, или 345 лв. 

Голяма рядкост е да видите китаец да пуши на улицата, в колата, в бар или ресторант. Те водят изключително здравословен начин на живот. Статистиката показва, че средната продължителност на живота в Хонконг е една от най-високите в Азия. Вместо да пуши, почти всеки китаец практикува гимнастика. 

Друг известен спорт е тайд зи цюан, още известно като тай чи - древно бойно изкуство, в основата на което е философията на даоизма. Има положителен ефект върху костната, имунната, нервната и дихателната системи и намалява стреса. Други пък правят просто гимнастика - на улицата, в градинките, в метрото.

Въпреки големите глоби, туристите в страната продължават да се увеличават. Само за миналата година броят на хората, посетили Хонконг, е 60 млн. души, пише Нова ТВ. Ако туристическият бизнес у нас се оплаква, че забраната за пушене на открито намалява броя на туристите, то за перлата на Азия това не важи. 

Коментари: 0