1500 лв. повече ще получават спешните лекари

Откриха ново модерно спешно отделение в столицата

1500 лв. повече ще получават спешните лекари
4076 ~ 1 мин. четене

1500 лева върху възнагражденията си ще получава всеки лекар в Спешна помощ. За спешните медицински сестри пък ще има 900 лв. повече. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на откриването на новото спешно отделение към Университетската болница „Св. Анна“. Средствата ще са от държавния бюджет.

По време на откриването на новото модерно спешно отделение директорът на болницата д-р Славчо Близнаков коментира, че 20-те млн. лв., които ще отидат в Спешна помощ, ще послужат за увеличение на заплатите на спешните медици.


Той посочи, че в рамките на 2 години всяко едно спешно приемно отделение в България в ще е модерно, колкото това в „Св. Анна“То се простира на 1000 кв.м. площ, разполага с 10 легла за прегледи, 2 противошoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Има и хеликоптерна площадка, предаде БНР.


Здравният министър Петър Москов отбеляза, че ако успее искът срещу стандарта по спешна медицина, той ще се преработи и пак ще влезе в сила, защото е в полза на пациента. Той бе категоричен, че за извънболничната помощ са осигурени 15 на сто повече средства през тази година и повод за протести не би следвало да има, но всеки лекар има това право. Държавата ще заплаща превоза с хеликоптер, увери Москов. 


Подкрепи Economic.bg