Lyft ще допринеся за намаляване на CO2 емисиите с до 5 млн. тона годишно

Компанията обяви плановете за ангажимента си към Парижкото споразумение до 2025 г.

Lyft ще допринеся за намаляване на CO2 емисиите с до 5 млн. тона годишно
Докато популярната компания за споделено пътуване Uber е погълната във водовъртеж от скандали, нейният основен конкурент Lyft обяви своята визия за борба с климатичните промени. Компанията планира с помощта на автономните и електрически превозни средства да допринесе за намаляването на вредните емисии въглероден диоксид (CO2) „с поне  5 милиона тона годишно до 2025 г.“. 

През юни Lyft се присъедини към коалиция от 902 бизнеса, девет държави и 125 града по света, която официално застава зад целите на Парижкото споразумение и обещава да ги спазва. Реакцията дойде вследствие на решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ангажимента.

Сега Lyft очерта своя план за поддържане на споразумението, поставяйки си амбициозната цел да допринесе за намаляване на вредните емисии най-малко с 5 милиона тона годишно. За целта транспортната компания планира да изгради многоброен автопарк само то електрически и автономни превозни средства, задвижвани от чисти енергийни източници. 

Това кореспондира с новината за неотдавна сключеното партньорство със стартиращата компания nuTonomy за самоуправляващи се автомобили. Според сделката, очаква се Lyft да пусне в мрежата си модифицирани превозни средства на стартъпа в Бостън по-късно тази година.

"Ако целта е намаляването на емисиите на парникови газове и постигането на тези цели, определени от Парижкото споразумение, ние не само искаме да захранваме тези автомобили с електричество, но искаме електричеството да идва от възобновяеми чисти източници", коментира Емили Кастор, директор по транспортната политика на Lyft, цитирана от Business Insider.

Природният газ понастоящем захранва 34% от американското електричество, следвано от въглища и ядрена енергия, според Washington Post. По думита на Кастор, Lyft ще използва Сертификат за възобновяема енергия – стоков пазар, за да  купува чиста мощност и да зарежда автомобилите си. 

Голяма част детайлите в плана компанията все още са неясни. Кастор не коментира какъв брой електромобили ще бъдат вложени в пилотния проект в Бостън тази година, нито какви точно коли ще се използват. 

Знае се само, че крайната цел на плана до 2025 г. е да мрежата на компанията да бъде снабдена с 1 милиард електрически и самоуправляващи се коли. General Motors обяви, че през идната 2018 г. ще пусне в мрежата на Lyft хиляди електрически коли Bolts, като не уточнява колко точно. 

Всичко това звучи добре само по себе си, но дали въпросът е дали компанията ще изпълни амбициозния си план. Все пак до 2025 г. има още време, за да може Lyft да се снабди с поне 1 милиард електрически и безпилотни возила, още повече предвид очакванията, че производството им ще расте тепърва. 
Коментари: 0