10 любопитни факта за пристрастяването към смартфоните

Много хора не се отделят от тях, дори когато спят

10 любопитни факта за пристрастяването към смартфоните
4163 ~ 2 мин. четене

Пристрастеността ни към смартфоните вече не е новина. Днес почти всеки човек на планетата използва умен телефон и зависимостта от технологиите е безспорна. 

Има хора, които до такава степен са вманиачени в използването на тези джаджи, че не се отделят от тях дори когато спят.

Ето 10 любопитни факта за пристрастяването ни към смартфоните, представени от PC Mag и Digital.bg.


1. 49% от собствениците на смартфони са пристрастени към своите джаджи. Според изследване, 58% от мъжете и 47% от жените страдат от номофобия, т.е. страх, че са без смартфона си.


2. Повечето хора не могат да оцелеят дори и един ден без телефоните си. 44% от хората  заявяват, че стават много тревожни и дори изпадат в депресия, ако не ползват по някаква причина телефона си през деня.

3. 90% от хората проверяват смартфона си без никаква причина, особено когато са притеснени от нещо. А не са малко и тези, които избират да носят смартфоните си в ръката, а не в джоба или чантата, за да не пропуснат нещо важно.

4. Спането в непосредствена близост до мобилния телефон се превърна в обща тенденция, особено сред младите хора. 80% от хората между 18 и 24-години спят с телефоните си. За тях първото и последното нещо, което правят за деня е да проверят своите телефони.

5. Според едно скорошно проучване, родителите, които прекарват повече време със своите телефони са по-склонни да крещят на децата си.

6. 72% от хората заявяват, че никога не се отдалечават на повече от 1 м от смартфона си.

7. 63% от хората, които използват устройствата си преди лягане заявяват, че не могат да се наспят добре през нощта. Използването на технологичните джаджи точно преди лягане може да наруши съня. Ето защо специалистите препоръчват да държите телефоните далеч, когато е време за лягане.

8. Един на всеки двама души признава, че ако се събуди в средата на нощта без никаква причина, непременно проверява телефона си.

9. Един на всеки четирима души, признава, че не поставя телефона си в тих режим преди да си легне.

10. Повечето хора дори не са наясно, че са пристрастени към смартфона си. Мобилните телефони са част от живота ни и не може без тях. Въпреки това, хората трябва да осъзнаят, че пристрастеността към мобилните устройства не е добро нещо и това може да доведе до много здравословни проблеми. Да не говорим за използването на мобилен телефон по време на шофиране, това може да доведе до злополуки с фатален изход.

Подкрепи Economic.bg