Лютви Местан става независим депутат

Той заяви, че засега е рано да се каже дали ще прави нова партия

Лютви Местан става независим депутат

Лютви Местан и трима депутати от ДПС стават независими депутати. Това стана ясно на пресконференцията, която отстраненият от лидерския пост в ДПС Лютви Местан даде в Момчилград. Напускайки парламентарната група на партията ще го последват Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Местан заяви, че засега е рано да се каже дали ще прави нова партия. "Това зависи от моя диалог с избирателите, а разговорите ми сега започват", каза той.

Лютви Местан потвърди, че след срещата в Боянските сараи е прекарал няколко часа в турското посолство в София, за да гарантира личната си сигурност. Точно на рождения ден на депутата - 24 декември, ДПС го изключи от партията.

„Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе”, заяви Местан“, цитиран от агенция „Фокус”.

Що се отнася до декларацията за сваления руски самолет от Турция, Местан заяви, че тя е създадена от Парламентарната група на ДПС.

„Не мога да бъда обвиняван, че решението е било еднолично. Декларацията е писана в парламентарната група. Диктувах я пред колегите. Мога да изброя имената на колегите, които присъстваха, а някои от тях взимаха участие с подсказването на идеи”, коментира Местан.

„Пуснете видеозаписа от Народното събрание, по време на което прочетох декларацията за сваления самолет. Ще видите възторженото ръкопляскане на всички от парламентарната група на ДПС”, допълни още Местан.

„Днес съвсем естествено се задава въпросът как ще обясним противоречието на възторжените ръкопляскания и присъдата на основание тази декларация, която бе гласувана”, допълни Лютви Местан. Дори и да е знаел какво ще стане, той пак щял да я прочете.

Лютви Местан отхвърли обвиненията, че е изнасял секретни документи от Народното събрание, както и че е получавал скъпо подаръци от други страни.

„Защо е тази кампания? За да се прикрие очевадният факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от избирателите на ДПС. Решението е факт, приемам го, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основният мотив, с който съм освободен от заеманите отговорни постове и съм изключен от партията”, заяви той.

„Най-често повтаряната теза не от мен, а от хората, с които се срещам – дори осъденият на смърт има право на последна дума. За последните 19 години съм защитавал почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и в най-критични ситуации не съм позволявал да падне прашинка върху публичния му образ. Не знам с какво заслужих, дори без да ми се поиска официално оставката, да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп”, посочи още той.

Коментари: 0