Макрон се превръща в лидера, от когото Европа има нужда

Парламентарните избори във Франция, изглежда, бележат истинска поколенческа промяна

Макрон се превръща в лидера, от когото Европа има нужда

Френският президент Еманюел Макрон

816 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

39-годишният френски президент Еманюел Макрон е готов да стане най-силният лидер в Европа. Тази перспектива се задава на фона на удара, който британският премиер Тереза Мей понесе, както и на фона на убедителната победа на неговата партия „Република, напред” в първия кръг на парламентарните избори във Франция.

Въпреки че френските избори винаги са в два тура, очакванията са, че партията на държавния глава ще спечели между 415 и 445 мандата от общо 577-мандатния парламент. По този начин Макрон ще има огромно мнозинство, за да работи по волята на народа, а и на континента, който жадува за промяна.

По-старата дясноцентристка партия „Републиканци” се очаква да спечели едва между 80 и 100 места. Социалистическата партия, която контролираше както президентството, така и парламента предишните пет години, отбеляза най-ниския резултат в историята си – между 30 и 40 места. Крайнодясната националистическа партия „Национален фронт” на Марин Льо Пен се очаква да вземе между 10 и 20 мандата.

Изглежда, че гласоподавателите убедително въведоха стила на управление на Макрон във Франция, а може би и в цяла Европа.

За по-малко от месец след встъпването си в длъжност, начинът по-който френският президент застана до американския и руския си колеги – съответно Доналд Тръмп и Владимир Путин – и се държеше с германския канцлер Ангела Меркел, го издигна в очите на милиони френски избиратели. Неговият бърз отговор спрямо най-новия терористичен инцидент при катедралата „Света Богодорица” в столицата Париж също предполага, че той е способен да се справя с най-острите проблеми на страната си. Не на последно място, изборите изглежда, че отбелязват истинска поколенческа промяна във Франция – повече от 800 кандидати да влязат във френския парламент са под 30-годишна възраст.

Авторът, Дейдив Анделмен, е сътрудник на американския вестник USA Today и е автор на книгата „Разбит мир: Версай 1919 и цената, която плащаме днес”.Подкрепи Economic.bg