Мариана Николова: Новият завод във Враца ще подобри икономическия климат в региона

Днес бе направена първата копка на германското предприятие MD Elektronik, произвеждащо автомобилни кабели

Мариана Николова: Новият завод във Враца ще подобри икономическия климат в региона
1272 ~ 2 мин. четене
Инвестицията на германската индустриален компания MD Elektronik във Враца ще подобри икономическия климат на региона. Това е мнението на вицепремиера Мариана Николова, която присъства днес по време на първата копка на новите производствени мощности. Предприятието ще произвежда автомобилни кабели за водещи европейски марки, а първоначално ще бъдат наети 300 души.

„Развитието на Северозападния регион е трудната задача и предизвикателство, което стои пред правителството. През последните години, правителството и местната власт положиха целенасочени усилия, за да наложат редица работещи мерки и политики. Сред тях са данъчните облекчения, отпадането на административни тежести и осигуряване на квалифицирана работна ръка. Тези важни стъпки ще съживят региона и ще направят неговия потенциал видим за бизнеса и инвеститорите. Целенасочено се работи и за обновяването на инфраструктурата, която следва да осигури така необходимата свързаност“, каза Мариана Николова.

Главният изпълнителен директор на MD Elektronik Ото Жишка изрази увереност, че компанията, която сега стъпва на българския пазар, ще допринесе за развитието на региона. „Избрахме България и в частност Враца, защото имаме нужда от разширяване, от безопасна околна среда и сигурни пазари. Сигурен съм, че когато заводът бъде построен, ще дадем на населението проспериращо бъдеще, защото ние сме дългосрочни и надеждни инвеститори“, заяви той.

MD Elektronik е международен доставчик за автомобилната индустрия. Дружеството изготвя системи за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев обяви, че каузата, да бъде привлечен инвеститор в този силно дебалансиран район на страната е успешна и изпълнението на инвестицията вече е факт. „Министерство на икономиката и правителството на България си поставиха за цел повече инвестиции в този регион, високотехнологично производство и инвеститор с визия, готов да работи в дългосрочен план“, допълни още Янев.

Кметът Калин Каменов благодари на представителите на немската фирма и на изпълнителната власт за усилията за привличането на инвестиции на територията на община Враца. „Инвестицията ще даде възможност за развитие на общината и на цялата Врачанска област. Интересът към завода е огромен, а самият факт, че желаещите да започнат работа са много, е доказателство за успеха ни. Убеден съм, че първоначалната инвестиция на MD Elektronik ще бъде надградена и тук те ще намерят квалифицирани и мотивирани служители, които искат да се развиват в една модерна европейска компания“, заяви Калин Каменов.

Област Враца вече е част от мрежата с локации на компанията, която вече има фабрики в Чехия, Китай и Мексико. MD Elektronik избраха да се доверят на експертизата и  професионализма на българската строителна инвестиционна компания „Хоризонт Иванов“, която ще построи завода на пълен инженеринг до края на годината.
Коментари: 0