Мартин Шулц официално е кандидат за канцлер на Германия

Бившият председател на ЕП вероятно ще оглави социалдемократическата партия

Мартин Шулц официално е кандидат за канцлер на Германия

Бившият председател на Европейския парламент се завръща в немската политика. Изпълнителният комитет на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) номинира Шулц официално за кандидат на партията за канцлер на предстоящите парламентарни избори през есента.

След номинацията Шулц заяви, че за него е „изключително голяма чест" и "с гордост, но и със съответното смирение" я приема, цитиран от AFP.

По-рано лидерът на германските социалдемократи, вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел се отказа да се бори за канцлерския пост срещу Ангела Меркел. Днешното решение означава, че Шулц вероятно ще оглави партията на мястото на Габриел, според агенция DPA.

По думите на Зигмар Габриел предложението на Шулц е единодушно. Вътрешнопартийното гласуване за утвърждаването на кандидатурата на бившия председател на ЕП ще бъде през март.

Постът председател на Европейския парламент бе освободен през ноември от Мартин Шулц, който напусна, за да обмисли дали да се кандидатира за канцлер в родната си Германия.

Коментари: 0