Мъск: Астронавти на НАСА може да излетят с Crew Dragon до 3-4 месеца

SpaceX бе финансирана с $2.4 млрд. през 2014 г., за да конструира кораб, предназначен да изведе космонавти в открито пространство

Мъск: Астронавти на НАСА може да излетят с Crew Dragon до 3-4 месеца

Снимка: Pexels

Капсулата на Crew Dragon на SpaceX може да е готова да изпрати астронавти на НАСА в космоса до 3-4 месеца. Това ще отбележи възобновяването на космическите полети от американска земя с пилоти на борда след близо десетгодишно прекъсване. 

„Движим се толкова бързо, колкото можем“, каза изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск пред CNN във връзка с работата по кораба Crew Dragon, предназначен да отведе астронавти на НАСА до Международната космическа станция. 

Джим Бриденстайн, администратор на НАСА, обаче е скептичен относно времевата линия, очертана от Мъск. Crew Dragon е част от програма на космическата агенция, в която участва и Boeing със своята капсула Starliner. Двете частни компании бяха финансирани от американската държава, за да разработят съвременни кораби, които да заменят космическите совалки, които бяха преустановени през 2011 г. За целта на SpaceX бяха отпуснати 2.6 млрд. долара, а на Boeing – 4.2 млрд. долара, през 2014 г. По първоначална прогноза техните машини трябваше да са готови и влезли в употреба през 2017 г. 

Капсулата Crew Dragon на SpaceX бе изстреляна на демонстрационна тестова мисия през март и за кратко успя да се свърже с Международната космическа станция. Очакваше се компанията на Илон Мъск да изстреля астронавти на борда на своя кораб през юли, но при изпитания на аварийната система, той избухна. 

По думите на Мъск Crew Dragon ще пристигне за изстрелване на площадката във Флорида още през този ноември. Предстоят тестове, преди корабът да бъде признат за годен да полети в космоса с хора на борда си. 

Коментари: 0