Мъск е все по-близо до рекордно възнаграждение от $750 млн.

Акциите на Tesla отново поеха нагоре

Мъск е все по-близо до рекордно възнаграждение от $750 млн.
2588 ~ 2 мин. четене
Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е все по-близо до получаването на рекордното възнаграждение от 750 милиона щатски долара, тъй като акциите на компанията започнаха да се възстановяват от спада, след като епидемията от коронавирус затвори фабриките.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 10% в понеделник преди тримесечния отчет на компанията тази седмица и в очакване заводът във Фремонт, Калифорния, скоро да отвори врати.

Днешното повишение помогна за това пазарната капитализация на Tesla да достигне 145 милиарда долара, като средно за последните 6 месеца тя е 96 милиарда долара.

Постигането на средно 100 милиарда долара капитализация за 6 месеца би довело до изплащането на първия от 12 транша опции, предоставени на милиардера, с право да закупи акции на Tesla като част от двугодишния пакет за възнаграждението му.

Всеки транш дава възможност на Мъск да купи 1.69 милиона акции на Tesla по 350.02 долара всяка. Като се вземе предвид цената на акциите на Tesla в понеделник – от 798.75 долара, Мъск може да продаде тези акции с печалба от 758 милиона долара.

Мъск не получава заплата или паричен бонус, а само опции, които се основават на пазарната капитализация на компанията и достигането на основни показатели за приходи и печалба на Tesla. Мъск вече е постигнал целта за растеж, необходима за първите опции.

Изплащането на пакета от възнаграждения на Мъск в пълен размер ще надмине всеки един изплатен досега пакет, на който и да е изпълнителен директор в САЩ.

Когато Tesla представи пакета на Мъск през 2018 г., отбеляза, че теоретично той може да получи 55.8 милиарда долара, ако не бъдат издадени нови акции. Оттогава обаче Tesla емитира акции, за да компенсира служителите, а миналата година продаде 2.7 милиарда долара акции и конвертируеми облигации.

Новината за потенциалния бонус на Мъск идва в момент, когато Tesla обяви, че този месец ще освободи всички не основни работници и ще намали заплатите по време на спиране на производствените мощности в САЩ. Пандемията намали търсенето на автомобили в страната и принуди няколко други автопроизводители също да освободят работници.

Тримесечният доклад на Tesla ще бъде представен в края на търговията в сряда и се очаква да покаже щетите, нанесени на глобалното търсене от пандемията и доколко възстановяването от коронавируса в Китай и рестартирането на производството в завода в Шанхай са се отразили на американския производител на електрически автомобили.

Инвеститорите следят харчовете на Tesla, свързани с прекъснатото производство и продажби, както и прогнозите на Мъск за потребителското търсене в потенциална дългосрочна глобална рецесия, пише анализаторът на Baird Бен Кало. 

Затварянето на завода във Фремонт дойде точно когато Tesla увеличи производството на новия си SUV – Model Y.

Анализаторите очакват приходите за тримесечието до март да скочат с 30% до 5.9 милиарда долара, според Refinitiv. Тази консенсусна оценка на приходите намалява спрямо очакваните 6.7 милиарда долара в началото на февруари. Средно анализаторите очакват загуба от 36 цента на акция.
Подкрепи Economic.bg