MBA – най-добрата инвестиция във вашата кариера

София ще бъде домакин на събитието на 9 ноември

MBA – най-добрата инвестиция във вашата кариера
Няколко скорошни проучвания показват, че образованието в МВА се е установило като задължителна стъпка за потенциални студенти, които желаят да напреднат в кариерата си. Повече от половината завършили следдипломно обучение гледат на МВА като на единствения възможен вариант да направят нещо добро за кариерата си, сравнено с 22%, които считат класическата магистърска степен за стъпката, която радикално ще промени живота им и ще ги направи част от висшата средна класа.

Последният годишен доклад на американската организация посочва, че 65% от потенциалните студенти по света „се стремят към следдипломно образование по управление с цел да увеличат шансовете си за работа“. Повече от една трета от тях търсят по-добра работа, а друга една трета се стремят към изцяло нова кариера. Останалите 28% - едно неизненадващо число, предвид бума на стартъпите – твърдят, че са бъдещи предприемачи.


Очаквания, които не надхвърлят реалността

Гласове и от двете страни на барикадата изразяват оптимизъм по отношение на тези проценти. Бизнес университетите в цял свят вярват, че 2015 е вероятно най-добрата година за компаниите, които наемат току що завършили МВА студенти, от 2008 г., когато се случи световната финансова криза. В същото време самите работодатели имат принос в съживяването на трудовия пазар, който само допреди няколко години се бореше с най-високите нива на безработица за последните десетилетия.

Един от деканите в Бизнес университета в Уисконсин (Wisconsin School of Business) в САЩ дори твърди, че „през следващите повече от 15 години пазарът ще принадлежи на завършващите студенти“. Барбара Хюит от Wharton School в Университета в Пенсилвания пък заяви пред ВВС, че „едва 4,2% от миналогодишния випуск продължават да търсят работа четири до шест месеца след завършването си“.

Вероятно най-важното, обаче, е че отношението на работодателите към притежателите на степен МВА достигна изключително положително ниво през 2015 г. Според същия доклад за 2015 г. наGMAC, „процентът на работодателите, които наемат наскоро завършили студенти от бизнес университетите, продължава възходящия си тренд през 2015 г.“, като „84 процента от работодателите (планират) да наемат МВА кадри през настоящата година в сравнение с 74 процента през 2014 г.“. Това е напредък от 12% за период от една година.


Повече от половината притежатели на MBA степен са мениджъри

По-рано тази година базираната в Париж компания Advent Groupпроведе подобно проучване сред широк кръг потенциални, настоящи и вече завършили студенти от бизнес университети в цял свят. Резултатите дават поглед в бъдещето за някои от сега завършващите студенти, като сравняват настоящия успех на завършилите МВА с техните първоначални очаквания като кандидати.

Според проучването, 60% от завършилите МВА понастоящем заемат ръководни позиции на средно или висше ниво в сравнение с 43% от завършилите класически магистърски програми.

Запитани какъв вид умения очакват да придобият по време на образованието си в МВА програмите, повечето от кандидатите отговарят с „глобален поглед върху нещата“, „лидерски умения“ и „умения за общуване“ – все качества, които могат да се нарекат с широкото понятие „меки умения“ (“soft skills”). Това е комбинация от високо приложими умения и качества, които са от жизнено важно значение за мениджърите и са много търсени от работодателите. Интересно е, че именно това са и трите най-популярни отговора на вече завършилите МВА студенти.

В допълнение, една смесена група от 66% от притежателите на МВА твърдят, че са успели да си намерят по-добре платена работа или да изкачат кариерната стълбица именно благодарение на образованието си.
В коментар на резултатите от изследването Кристоф Кута, изпълнителен директор и основател наAdvent Group, казва: „Притежателят на МВА степен усвоява съчетание от „меки“ и технически умения на управленско ниво, без които е немислимо да се работи в днешната динамична и често стихийна бизнес среда.“

„Не е ясно дали ни предстои период на икономически растеж или поредната криза на глобалните пазари. Но едно нещо е сигурно – времето на отличните експерти, които умеят да поемат отговорностите, които съпровождат тази нова реалност, е сега,“ завършва Кута.Световният лидер в MBA One-to-one събития се завръща за поредна година в България.

На 9 ноември София ще бъде домакин на международно събитие за МВА програми.
Коментари: 0