Метрото до летище \"София\" трябва да бъде готово през април 2015 г.

До края на следващата година ще бъде завършен и участъкът до \"Младост\" 4

Метрото до летище \
132 ~ 2 мин. четене

Метролинията до летище „София“ и кв. „Младост“ 4 трябва да бъдат завършени през 2015 г. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на разширението на метрото от бул. „Цариградско шосе“ до летище „София“.

По думите й следващата пролет, в началото на април, трябва да бъде завършена линията до Аерогарата, а в края на април и тази до „Младост“ 4. Фандъкова допълни още, че след това се продължава работа с линията „Черни връх“, предаде Агенция „Фокус“.

„Ние наистина помогнахме чрез проекта за метрото да бъдат спасени 95 млн. лв., които иначе щяха да бъдат загубени“, обясни кметът на София. Тя подчерта, че този модел се дължи на работата на правителството на Борисов в предишния мандат, както и участието на Ивайло Московски.

„Това, което очаквам сега, при същия екип, е да можем заедно да довършим участъка до ул. „Сребърна“ по ул. „Черни връх“, който трябва да бъде готов през 2015 г. и най-важното е да започнем третата линия на метрото“, коментира още тя.

Фандъкова благодари на еврокомисаря Кристалина Георгиева за подкрепата, която България заслужава и която се защитава с аргументи. „Това не е просто помощ, това е една обективна оценка на усилията на българското правителство, на местните власти“, добави столичния кмет.

От своя страна еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви, че този участък от метрото е свидетелство за това как могат да се спасят пари, които са били почти загубени за страната ни.

„Възхитена съм от успеха, който е постигнат за толкова кратко време. Строителството на метрото помага и за конкурентноспособността на българските фирми. Когато са започнали да правят метрото е имало две фирми, които са били способни да кандидатстват за такъв тип строителство, а сега са 10“, обясни зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси.

По думите й една от българските фирми, която участва в строителството на метрото, вече е европейски лидер в строителството на тунели.

Подкрепи Economic.bg