Метрото ще минава през „Слатина“ и „Арена Армеец“

По одобрения маршрут ще има нови 7 метростанции

Метрото ще минава през „Слатина“ и „Арена Армеец“
15917 ~ 1 мин. четене

Третата линия на софийското метро, част от която се строи в момента, в бъдеще ще се разклони към кв. „Слатина“, зала „Арена Армеец“ и ще стига до мола на бул. „Цариградско шосе“. Това решение е взел експертен общински съвет по устройството на територията към направление „Архитектура и градоустройство“.

Независимите експерти са избрали варианта на метротрасе от „Орлов мост“ през Румънското посолство, залите „Фестивална“ и „Арена Армеец“, бул. Цариградско шосе и The Mall. Другият вариант предвиждаше от „Арена Армеец“ метрото да влезе в кв. „Дружба“ и да стигне до бул. „Брюксел“.

Одобреното трасе е с дължина 6 км и има 7 станции. Те ще са пред The Mall, ИПК „Родина“, зала „Арена Армеец“, при бул. „Асен Йорданов“ и „Слатинска река“, улиците „Гео Милев“ и „Иван Димитров-Куклата“, 93-о СОУ и 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт. Оттам метрото продължава към „Орлов мост“, където се слива с основното трасе на третия лъч.

Експертният съвет предложи да се направи проучване за довеждащ транспорт в зоната. За разклонението на третата линия все още няма осигурено финансиране и все още не е ясно кога ще може да се реализира.

Основното трасе на третата линия, от което се строят 8 станции, трябва да е готово през 2019 г. До 2 месеца трябва да започне изграждането на още 4 станции от кв. „Красно село“ до жк. „Овча купел“. Цялата трета линия трябва да има 16 станции и да свързва кварталите „Левски“ и „Овча купел“. За последните 4 станции от трасето за момента няма осигурено финансиране.       

Подкрепи Economic.bg