Международни финансови пазари: 11 декември

Нарастващото търсене на нефт в Китай и засилващото се напрежение в Близкия изток подкрепиха цената на суровината

Международни финансови пазари: 11 декември
Последният ден на търговия за седмицата беше белязан от силни повишения за щатските фондови пазари, след публикуването на силен доклад за заетостта в неселскостопанския сектор в страната. Националното бюро по статистика на труда отчете, че американската икономика е добавила 228 000 нови работни места за изминалия месец, при заложени очаквания от 200 000, докато нивото на безработица в страната е запазило нивото си непроменено от 4.1%.

В резултат на новините Dow Jones и S&P500 записаха нови рекордни върхове от съответно 24 329 и 2651 пункта, докато технологичният NASDAQ напредна с 0.40%, подкрепен от акциите на Amazon, Netflix и Alphabet. От състава на широкия S&P500 най-печеливши бяха компаниите в здравния сектор с ръст от над 1%.

Европейските пазари в петък също затвориха търговия със значителни повишения, като движещата сила през деня беше напредъкът по три от ключовите точки в преговорите между Великобритания и ЕС относно Brexit, а именно правата на гражданите, ирландската граница и финансовите параметри по споразумението. В резултат паневропейският индекс Stoxx600 записа ръст от 0.73%, за да приключи със седмично повишение от 1.4%. Германският DAX и британският FTSE100 поскъпнаха съответно с 0.83% и 1%, като банковият сектор регистрира най-добри резултати.

На форекс пазарите първоначалният импулс за щатския долар от положителните данни за новооткритите работни места беше ограничен от смятаните за разочароващи от анализаторите резултати за средните заплащания на час в страната, който записаха по-малко от очакваното повишение.

Това насочи част от инвеститорите към покупки на злато, но въпреки дневното поскъпване от 0.08%, ценният метал финишира седмицата с понижение на цената си от близо 2% до $1248 за тройунция.

Нарастващото търсене на нефт в Китай и засилващото се напрежение в Близкия изток подкрепиха цената на суровината в петък и лекият суров петрол поскъпна с 1.22% до $57.30 за барел. Въпреки това черното злато не успя да преодолее загубите от предишните дни и завърши седмицата с понижение от 1.56%.

Фючърсни контракти – Биткойн

В 01:00 часа сутринта българско време в понеделник американската борса Chicago Board Options Exchange пусна за търговия първите фючърсни контракти върху криптовалутата биткойн. Събитието се очаква с голям интерес с оглед силното поскъпване на определяната вече от много инвеститори като дигитален актив криптовалута. Фючърсните контракти ще бъдат първият финансов инструмент, който позволява търговията с биткойн да бъде регулирана, което се очаква да привлече нови участници на пазара, но също  така е възможно да доведе и до завишена волатилност в цената.

Инструмент на фокус - Walt Disney Co.

Въпреки близо десетпроцентното поскъпване от края на миналия месец, акцията на Walt Disney срещна позната съпротива при цена от $110 и бързо заличи силните си резултати. Очакваме понижението да бъде ограничено около ниво от $102.50, на което се срещат 50 и 100-дневните подвижни средни, като това ще бъде удачен момент за влизане в пазара с покупка на акцията. За инвеститорите, търсещи сигурност, стоп за прибиране на печалбите е желателно да се пласира около ниво от $109, докато по-рисково настроените пазарни участници може да задържат акцията с цел пробив на съпротивата и по-солидни печалби.

USD/JPY

Силното представяне на щатския долар спрямо японската йена изведе валутната двойка до пробив на съпротивата от 113.00. Можем да видим, че осцилаторът MACD  е на път да премине в положителна територия, което ще съвпадне с евентуален пробив на следващата съпротива на ниво 114.00. Желателно е преди влизане позиция да се изчака реакцията на пазарните участници след теста, за да може да се определи бъдещата посока на развитие.

OilUK

След седмица на разнопосочна търговия и поредно отскачане от възходящата тренд линия, европейският сорт петрол се насочва отново към най-високите си стойности за 2017 година. Движението е подкрепено от 50-дневната подвижна средна, а индикаторът стохастик започва възходящо пресичане, с което се отдалечава от зона на препродаден пазар и сигнализира за предстоящо поскъпване. Покупка ще има за цел пробив на съпротивата от $65 за барел.

DAX

Колебливото представяне на немския DAX от последните седмици бива ограничено от зоната на подкрепа, формирана около психологическите 13 000 пункта, която съвпада и с 50-дневната ЕМА. Петъчната сесия отваря с положителен гап, който смятаме, че ще спомогне за пробив на съпротивата от 13 250 пункта. Успешен такъв ще може да бъде приет като сигнал за силни бичи нагласи и очаквания за потенциален тест на историческия връх от 13 500 до края на годината.
Коментари: 0