Международни финансови пазари: 26 февруари 2018 г.

Последният търговски ден завърши с повишение за индустриалния индекс Dow Jones

Международни финансови пазари: 26 февруари 2018 г.

Снимка: Pixabay

516 ~ 3 мин. четене
Изминалата седмица беше доста волатилна със значителни печалби за водещите компании, което изпрати световните индекс на зелена територия. Последният търговски ден  завърши с повишение за индустриалния индекс Dow Jones, който достигна 25309.99 пункта  след като напредна с 347.51 пункта. Един от катализаторите на силния ръст беше представянето на компанията Intel, чийто акции поскъпнаха с повече от 4.20 на сто. Индексът S&P 500  добави нови 1.60% към стойността си до 2747.30 пункта с ръст в секторите на енергетиката и комуналните услуги. Също така широкият индекс се изкачи над 50 периодната средна в края на деня, което е важен технически сигнал, който показва възстановяване на възходящия тренд, след корекцията на пазара. В петък водещите технологични компании Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet поскъпнаха, което доведе до ръст на индекса Nasdaq с 1.8%. 

На европейските борси преобладаваше смесена търговия, която основно бе продиктувана от корпоративните печалби. Немският индекс DAX успя да завърши деня с повишение от 0.18% до 12483.79 пункта, докато при индексът FTSE 100 преобладаваха продажбите. Лондонският бенчмарк изостана с 0.11% до 7244.41 пункта. Силният долар отслаби цената на златото, което изтри 0.17% до 1328.64 долара за трой унция и записа най-голямото си седмично понижение от два месеца и половина. Пазарните участници бяха позитивно настроени към цената на петрола, която достигна 63.56 долара за барел за щатските лек суров петрол и $67.31 за сорта Брент. В основата на поскъпването беше спада в добива на петрол от Либия.

Акценти днес - Изявление на Марио Драги
В началото на седмицата от 16:00 часа в Брюксел, президентът на ЕЦБ Марио Драги, ще даде официално  изявление пред Комисията по икономически и парични въпроси на европейския парламент, относно паричната политика и перспективите пред инфлацията в Еврозоната.

Nokia Corp. – Седмична

Технологичната компания, която изглежда иска да си върне позициите в производството на мобилни телефони и да се съревновава с лидерите в бранша показва признаци за обръщане на низходящия тренд, което може да бъде едно ново начало за поскъпване на акциите. В краткосрочен план се очаква пробив над зоната над съпротива между 6.0 – 6.5. По консервативните инвеститори  може да изчакат тест на нивото и ново поскъпване, а да влязат в дълга позиция. Този вид инвестиция е удачно да бъде по-дългосрочна с очакване за добро развитие на компанията. 

EUR/USD – Дневна

След като щатската валута започна да си връща позициите спрямо основните конкуренти, валутната двойка EURUSD започна низходящото си движение, като образува двоен връх, което е тренд обръщаща формация. За потвърждение на обръщането ще използваме пробив под 50 дневната подвижна средна. Реакцията на пазара около тази линия на подкрепа ще ни покаже бъдещото развитие на EURUSD. Силен пробив под подвижната може да използваме за сигнал за продажба с първа цел 1.2150, докато отскачане от подкрепата ще означава, че инвеститорите използват нивото за добавяне към позициите си и ще може да използваме новата възходяща вълна за реализиране на печалба.

OilUS – 4 часова

Корекцията на петрола завърши с образуване на двойно дъно на 14 февруари, след което започна възстановяване на цената, което образува възходящ канал. Нагласите ни са цената на достигне до горната граница на канала около 65 долара за барел, но стойностите на индикатора Стохастика, който е високо в зоната на прекупен пазар, сигнализира за забавяне на възходящото движение. Подходящо е влизане в дълга позиция при тест на някой от зоните на подкрепа. 

DAX – Дневна

След силния спад на немския индекс, започна възстановяване, след като инвеститорите отчетоха за изгодно, реализирането на покупки на тези нива. Очакваме покачването да продължи до нивото на съпротива около 12875 пункта. При липса на пробив, прогнозираме нови разпродажби и насочване на индекса към 12000 пункта.
Подкрепи Economic.bg