Милиардер подарява 3 места в първата туристическа мисия на SpaceX

Космическата компания планира да изпрати общо четирима цивилни около Земята още в края на 2021 г.

Милиардер подарява 3 места в първата туристическа мисия на SpaceX

Снимка: SpaceX (Архив)

1592 ~ 2 мин. четене

SpaceX планира да изпрати първата изцяло цивилна мисия в космоса преди края на годината, а едно от местата на космическия кораб Dragon ще бъде разиграно чрез томбола. 4-местният полет е закупен от създателя на Shift4Payments Джаред Айзъкман. Едно от местата е за него, а другите три той е решил да предостави на различни хора.

Пътешествието обаче не е просто космическа авантюра за милиардера – целта му е покрай всичко това да събере средства за детската изследователска болница "Сейнт Джуд". Айзъкман се надява да набере 200 млн. долара за лечебното заведение.

„Искам да използвам този момент, за да предизвикам човечността, горивото на промяната на Земята, както и да вдъхновя другите да следват мечтите си“, казва той и определи участието си в първата цивилна мисия в космоса като „чест“.

За нея вече е избрана жена здравен работник от Сейнт Джудс. Друг билет ще получи някой предприемач, използващ системата Shift4Payments на Айзъкман. Четвъртото място ще бъде подарено на лотариен принцип между всички, дарили средства за болницата "Сейнт Джуд".

Inspiration4

Мисията Inspiration4 се очаква да се осъществи през четвъртото тримесечие на 2021 г. Корабът на SpaceX ще бъде изстрелян от намиращия се във Флорида Kennedy Center на НАСА.

Четиримата цивилни астронавти ще обикалят Земята в продължение на два до четири дни, след което ще кацнат край бреговете на Флорида.

Екипажът ще получи търговско обучение за астронавти, покриващи сфери като орбитална механика, микрогравитация, нулева гравитация и други форми на стрес тестване. Ще преминат и през тренинг за извънредни ситуации.

По време на мисията е предвидено да проведат изследвания и експерименти за микрогравитация.

Илон Мъск, основател и главен изпълнителен директор на SpaceX, каза в понеделник пред репортери, че „това е важен етап към осигуряването на достъп до космоса за всички“, предава Euronews. Макар и скъпи, тези първоначални частни полети ще поевтиняват с течение на времето, отбеляза той.

Айзакман, който навършва 38 години следващата седмица, няма да разкрие колко плаща на SpaceX. Той обаче очаква дарението за болницата „значително да надвишава цената на мисията“.

Подкрепи Economic.bg