Милиардерът Дейвид Кох почина на 79 години

Той е един от най-влиятелните американски индустриалци и донор на Републиканската партия

Милиардерът Дейвид Кох почина на 79 години

Братята Чарлз (вляво) и Дейвид Кох

Снимка: kochind.com

Индустриалецът и милиардер Дейвид Кох е починал, съобщи New Yorker, като цитира източници от семейството. 

Репортерката на изданието Джейн Майер написа в Twitter, че ѝ било съобщено, че Кох е починал. Книгата ѝ от 2016 г. „Тъмни пари“ се фокусира върху влиянието на двамата братя - Дейвид и Чарз Кох, върху американската политика.

Двамата са сред най-влиятелните фигури в консервативното движение в САЩ през последните години, като са дарили милиарди на мрежа от консервативни организации.

79-годишният Дейвид и 5 години по-големият му брат Чарлз са водеща сила в американската политика от 80-те години. Тяхното влияние до голяма степен произтича от Koch Industries, която рафинира суров нефт, произвежда тор, има и различни други индустриални дейности.

Към момента нетното богатство на Дейвид се изчислява на 42.4 млрд. долара според списание Forbes, което го прави 11-ият най-богат човек в света. През 2015 г. списанието го класира като 29-ият най-могъщ човек в света.

Дейвид Кох беше диагностициран с рак на простатата преди повече от две десетилетия и се оттегли от Koch Industries през юни 2018 г., когато брат му заяви, че здравето на Дейвид е „продължило да се влошава“, след като беше хоспитализиран през лятото на 2016 г.

Освен добре известен като политически донор, той също е и дългогодишен филантроп. Индустриалецът и неговата фондация са дарили милиони за изследване на рака, бил е член на борда на Фондацията за рак на простатата. Той също така е дарил 100 млн. долара на нюйоркския театър в Линкълн център и 65 млн. долара за обновяване на площада в столичния музей на изкуствата.

Дейвид има съпруга Джулия и три деца.
Коментари: 0