„Мини Марица-изток“ се размина само с анализ на дейността

Въз основа на този анализ ще се търси възможност за оптимизиране на дейностите и за ръст на инвестициите в техника

„Мини Марица-изток“ се размина само с анализ на дейността

Специализираната държавна компания за предпроектни проучвания и консултантски услуги „Минпроект“ ще направи анализ на актуалното състояние „Мини Марица-изток“. Това стана ясно от днешното посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в предприятието и разговорите ѝ с работещи там. Въз основа на този анализ ресорното ведомство ще търси възможност за допълнително оптимизиране на дейностите, включително и за ръст на инвестициите в техника.

Миналата седмица след протест на миньорите Петкова обеща да посети дружеството и да се запознае на място с актуалната обстановка в мините, както и да продължи диалога с работниците, които поискаха поскъпване на въглищата с 15%. Според тях увеличение на цените е необходимо, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени и да има инвестиции в нова техника. От съобщението на министерството не става ясно дали е имало разговори за цената на въглищата, както се очакваше. 

Пред работниците от рудник „Трояново-Север“ Петкова бе категорична, че решения могат да се търсят единствено "в режим на откровен диалог". Тя похвали работата на мините и комплекса, припомняйки тежката ситуация с енергийната ни система през зимата на 2017 г.

„Миньорите са гръбнакът на енергийната система на България и ви благодаря за вашия професионализъм и отговорна работа”, подчерта енергийният министър.

Тя отново припомни, че работните заплати в дружеството са увеличени от началото на годината, а приходите през 2017 г. бележат ръст с 56 млн. лв. и дружеството отбелязва печалба в размер на 7 млн. лв. Според министър Петкова това е доказателство, че компанията се развива успешно и стабилно.

В рамките на визитата си в дружеството енергийният министър разгледа обновени и нерехабилитирани багери и увери миньорите, че изпълнението на дейностите по модернизация на техниката ще продължи.

Миналата седмица обаче, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира, че Петкова няма вярна информация за случващото се в мините. „Това, което казахме на министърката е, че тя най-вероятно не получава вярната информация за случващото се в "Мини Марица Изток“. Нея я водят там на панорамата да гледа лъскавите багери и с това и се изчерпва представата за случващото се в мини „Марица Изток“, каза той.

Коментари: 0