Митата на Тръмп заплашват печалбите на американските компании

Според Goldman Sachs има 30% шанс Белият дом да обложи с 25% целия китайски внос

Митата на Тръмп заплашват печалбите на американските компании

Снимка: БТА

356 ~ 1 мин. четене
Ако президентът Доналд Тръмп изпълни заканата си и наложи 25-процентни тарифи на целия китайски внос, това ще има значително негативно въздействие върху корпоративния сектор в САЩ. Goldman Sachs изчислява, че ако президентът обложи китайски стоки за още 325 млрд. долара, ще удари печалбата на американските компании с около 6%.

„Нашите икономисти очакват, че в крайна сметка ще бъде постигната сделка, която ще доведе до отмяна на сега действащите високи тарифи, но все пак смятаме, че има 30% шанс Белият дом да въведе допълнителни тарифи за китайски стоки за още 300 млрд. долара“, коментира Дейвид Костин, главният икономист на банката за Америка, цитиран от CNBC. „Тарифите представляват по-голям риск за маржовете на печалбата на компанията, отколкото за продажбите“, каза той.

Според Goldman компаниите могат да компенсират част от загубените доходи като увеличат цените. Банката очаква средното увеличение на цените при компаниите, ударени от новите тарифи, да бъде около 1%.

Въздействието на тарифите обаче е различно при различните компании. При производството на полупроводници, което разчита много на китайските доставки, вероятно ще понесе най-големия удар и със сигурност ще се отрази на крайните продукти, смятат анализатори.

Акциите на компаниите за полупроводници S&P 500 са паднали с повече от 13% през последния месец, заради несигурността около търговското споразумение между САЩ и Китай. Секторът се представя най-зле, следван от автомобилния сектор.

Goldman отбелязва, че вече има признаци за натиск върху маржина на печалбите, въпреки добрите данни от отчетите през първото тримесечие.
Коментари: 0