Митница Свиленград се закрива

Правителството прие решението на заседанието си днес

Митница Свиленград се закрива

Митница Свиленград се закрива, реши правителството, като прие промени в устройствения правилник на Агенция "Митници". Предложението на финансовото министерство е аргументирано с необходимостта от оптимизиране на работата на агенцията, както и с борбата с бъдещи корупционни практики. Решението на кабинета беше взето дни след като общинският съвет на Свиленград се обяви с декларация против закриването на митническия пункт, а хората заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до това, съобщава Дарик.

След арестите на 33-ма митничари от пункта в Свиленград през първите две седмици на декември, финансовото министерство предложи промени в Устройствения правилник на агенцията, според които пунктът се закрива, а броят на служителите в Централното митническо управление се увеличава.

Общият брой на щатовете в агенцията се запазва.

Проектопромените предвиждат още създаване на ново звено, което ще отговаря за мрежовата и информационна сигурност, пряко подчинено на директора на Агенция "Митници".

Разширяват се функциите на дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" и се предвижда създаване на денонощен център за анализ на рентгеновите изображения от митническия контрол.

Миналата седмица общинският съвет на Свиленград прие декларация срещу закриването на митницата, с мотив, че това няма да спре корупционните практики. Подготвят се и протести в защита на митническия пункт, който съществува от 96 години.

Има поводи и причини. Причината е необходимост от подобряване работата на митниците. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, относно причината за закриване на митница Свиленград, предаде БГНЕС. Всеки има право да си изказва позицията в рамките на закона, каза Горанов във връзка с протестите на митница Свиленград. 

„Повтарям, работата на Министерство на финансите и Агенция „Митници” не е да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства”, добави министърът на финансите. 

Коментари: 0