Митниците на Летище София и в Свищов пред закриване

Вдигат заплатите на митничарите с 200 лева

Митниците на Летище София и в Свищов пред закриване

Снимка: Стоян Йотов

4454 ~ 2 мин. четене

Вероятно ще бъдат закрити и митниците на аерогара София и в Свищов. Информацията съобщи в. "Труд", като цитира източник в Министерството на финансите. Закриването ще се случи в началото на 2017 г. и предвижда и други преструктурирания във ведомството, ръководено от Ваньо Танов.

Самият той намекна за бъдещата структурна реформа в интервю за БНР вчера, като каза, че предстои закриване на още митници след свиленградската.

Закриване на пункта на столичното летище е идея, която се лансира още от 2008 г. и дори беше записана в плана за преструктуриране на ведомството. Тогава беше предвидено звеното да отпадне, за да се оптимизира администрацията и се предвиждаха съкращения на персонал. Митницата на аерогарата е и единствената, която няма акцизни функции.

Сред другите по-малки митнически звена у нас са пунктовете в Лом и Свищов. Този в Лом обаче вероятно няма да бъде закрит, защото пое работата на затворената митница във Видин.

Преди дни официално спря работа митницата в Свиленград, като дейността й бе прехвърлена към звената в Бургас и Пловдив. 40 души, които са работили досега в администрацията, ще бъдат прехвърлени в други звена на ведомството, предвижда промяна в устройствения правилник на митниците.

Първоначално закриването на Свиленград беше планирано за началото на следващата година, но бе направено по-рано заради арестуваните за корупция митничари от звеното. По данни на Ваньо Танов само за миналата година с постовете си заради корупция са се разделили 150 души, но досега няма нито един осъден митничар.

Шефът на митниците съобщи още, че се предвижда увеличение на заплатите на митничарите с 200 лева, което е около 30% за младшите длъжности.

Подкрепи Economic.bg