Българско приложение \"хваща\" Е-тата в храните

Дванайсетокласниците са представили продукта си в Европейския парламент

Българско приложение \

Снимка: EU Presidency

Автор: Вероника Тонева
Венелин Чакалов и Александър Чаушев са разработили безплатно мобилно приложение, което разпознава по етикетите на храните какви добавки и Е-та има в тях и какви могат да бъдат отраженията върху организма. Момчетата са ученици в 12-ти клас в Езиковата гимназия в Смолян и вече са представили  E-FOOD SCANNER в Европейския парламент.

С тях ни запозна омбудсманът Мая Манолова, която днес откри конференция за здравословното хранене при децата в Националния дворец на културата (НДК). Събитието бе част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя насочи вниманието върху притесненията на родителите за ежедневния прием на храни с Е-та и какво се случва в организма при комбиниране на различни Е-та.

Манолова призова за създаване на единен европейски орган за контрол върху храните. Тя пожела и повече финансиране за научни изследвания на европейско ниво, които да следят за отражението на добавките върху организма и особено върху детския организъм.

Дванайсетокланиците показаха приложението пред медиите и как всъщност работи то. Младежите са спечелили награда за иновации през миналата година. А ето как изглежда приложението:Сканираме етикета на продукта:


И получаваме информация какви Е-та има в него, както и какво могат да причинят те на организма ни:

Коментари: 0