1,2 млн. лв. за най-скъпата къща, продадена в България през 2014 г.

Брокерите очакват ръст от най-малко 10% на пазара на луксозни имоти през 2015 г.

1,2 млн. лв. за най-скъпата къща, продадена в България през 2014 г.
3737 ~ 2 мин. четене

Най-скъпата къща, продадена в България през миналата година, струва 1,2 млн. лв. За 2014 г. брокерите отчитат около 10% ръст на пазара на луксозните жилища, като очакванията са през тази година сделките да станат още повече, съобщава бТВ.

До 1500 евро на кв. м достига цената на един луксозен апартамент с площ от 220 кв.м., три спални, две бани и една тоалетна. В момента жилища като това тук се търсят най-вече с цел инвестиция. Специалистите са изчислили, че ако купите такъв апартамен и го давате под наем, доходността и възвръщаемостта ще бъдат най-малко 5% - повече, отколкото който и да било депозит в този момент.

Престижен квартал, ново строителство, луксозно изпълнение, тераси към всяка от четирите стаи, гледка към Витоша - това са част от плюсовете, които правят този апартамен луксозен. Цената расте с височината на етажите и с екстрите.

„Предимства, които има сградата, е, че има рецепция, видеонаблюдение на цялата сграда, включително и на паркоместата, почистват се всеки ден общите части”, обясни брокерът Олга Бърлиева, цитирана от бТВ.

В последната година няма рекордно скъпи сделки, но пък чувствително повече са покупките на средно-луксозни апартаменти до 300 000 евро и къщи до 0,5 млн. евро. Купуват ги или наследствени богаташи, или сериозни бизнесмени.

„Това са мениджъри на средни и високи позиции в български или международни компании, по-често семейни с 2-3 деца, клиенти, които са на добри заплати, добри кредитополучатели”, коментира Светослав Георгиева, мениджър във фирма за луксозни имоти.

Иначе най-скъпи и търсени остават имотите около Докторската градина в София, а почти всички сделки са именно за столицата.

Очаква се 2015 г. да бъде още по-успешна - в момента се очертава най-малко 10% ръст на жилища в луксозния сегмент.

Коментари: 0