$151 млн. за ”Троен Елвис” и ”Четворен Марлон” на Анди Уорхол

Продажбата на двата лота на бащата на поп арта от Christie\'s в Ню Йорк предизвика скандал в Германия

Скъпо удоволствие

$151 млн. за ”Троен Елвис” и ”Четворен Марлон” на Анди Уорхол
320 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Две монументални творби на „бащата“ на поп арт Анди Уорхол бяха продадени за 151,5 млн. долара от аукционната къща Christie's в Ню Йорк, информират днес световните медии, цитирани от агенция France Presse (AFP).

По време на търг на следвоенно и съвременно изкуство портретите "Троен Елвис" (Triple Elvis,1963) и "Четворен Марлон" (Four Marlon,1966) бяха предложени за пръв път на аукцион, като доскоро те са били част от интериора на казино в немския град Аахен. Продавачът е закъсалата от дългове мрежа казина Westspiel, която е дъщерна фирма на държавната банка NRW-Bank, контрол върху която държи германската провинция Северен Рейн – Вестфалия.

Уорхол е създал портрета на Елвис Пресли специално за изложба в галерията Ferus в Лос Анджелис. Произведението бе продадено за 81,9 млн. долара при начална цена от 60 млн. долара. Платното, високо повече от два метра, е направено по патентованата технология на Уорхол за сит печат върху коприна. Също така, изображението е копирано от рекламен плакат за филма "Пламтяща звезда" (Flaming Star, 1960 г.), на който Елвис е представен като каубой с пистолет. 

Портретът на Марлон Брандо бе продаден за 69,6 млн. долара, при начална цена от 60 млн долара. На него известният американски актьор е в образа на Джони Страблър – главния герой във филма "Дивият" (The Wild One), излязъл на екран през 1953 г. Известно е, че Уорхол е бил голям фен на филма.

Интересното е колко са се оскъпили двата шедьовъра през годините - собствениците на Westspiеl са ги купили в началото на 70те от швейцарски колекционер. Тогава цената на портрета на Елвис Пресли е била 85 хил. долара, а на Марлон Барндо – 100 хил. долара. Сега от Christie’s се надяваха да спечелят поне 130 млн. долара от двата лота.

Водещата германска медия Deutsche Welle (DW) коментира, че при обнародвано намерение да се продадат двата лота, в Северен Рейн - Вестфалия избухна голям скандал. Местните власти са критикувани за това, че са дали „зелена светлина“ на действията, които противоречат на маждународните конвенции за защита на литературни и художествени произведения, признати за обществено достояние.

Анди Уорхол е ключова фигура в историята на поп арт движението. През 1962 г. той създава известен с картините си "Зелена бутилка Coca-Cola" и "Консерви супа Campbell", след което започва да си сътрудничи с редица звезди като фотограф и художник. Създател на портрети на Мерилин Монро, Елвис Пресли, Лайза Минели, Джими Картър, той остава един от най-продаваните съвременни художници.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg