Мобилната еволюция - как 5G ще промени технологиите

Основната задача на въвеждането на 5G мрежата не е скоростта на данните

Мобилната еволюция - как 5G ще промени технологиите
Автор: Александра Сотирова

На конференцията Mobile World Congress в Барселона се коментира какво ще се случи с мобилните телефони в света през следващите пет години и как те ще променят живота на хората.

Основната тенденция - ръст в обема на предаваните данни в мрежите на мобилните оператори. През 2010 г. обемът на трафика на данни в света е само два пъти обема на разговорите. В продължение на пет години всичко се промени драстично.

Ръстът в трафика на мобилните данни се дължи на 3G и LTE мрежите. Разпространението им продължава, така че всяка година до 2021 г. обемът на трафика на данни ще нарасне с 45%. При това 75% от него включва видео.

От своя страна, високият дял на видео съдържание е свързан с появата на все по-мощни и сложни джаджи. Техните собственици са склонни да качват или да гледат видеоклипове с все по-високо качество. Те също така споделят свои собствени видеа с висока резолюция.

Вторият най-важен източник на трафик са социалните мрежи. Техният дял е около 15% и няма да се промени в следващите пет години. Активните абонати от Централна и Източна Европа използват около 2 GB трафик на месец. До пет години се очаква, че един активен потребител на месец ще консумира 6 GB на данни.

Еволюцията на мобилните технологии и тяхното стандартизиране ще бъде ключова и глобална тенденция в следващите пет години.

През 2016 г. бе поставен рекорд по превод на данни в мобилната мрежа 5G – 25,3 Gbps/s. През 2015 година те са били едва 3 Gbps/s. Въпреки това, основната задача на въвеждането 5G мрежата не е скоростта на данните. Тази мрежа ще е необходима за съвместната работа на няколко типове устройства: корпоративни системи, персонални устройства и голямо разнообразие от техники, подходящи за описанието "Интернет на нещата".

За потребителите  предимството на 5G се състои във факта, че джаджите ще губят по-малко енергия за предаване на данни, отколкото с 4G и 3G мрежите. Броят на устройства, едновременно свързани към базовата станция, се увеличава в пъти в сравнение с 4G. Забавянето в предаването на пакет данни ще бъде от пет до десет пъти по-ниско, а пропускателната способност ще се увеличи от десет до сто пъти.

Първите проекти и работни групи по тестването на 5G мрежите са създадени през 2015 г. Но търговските стартове на 5G са планирани не по-рано от 2020 година.

До този момент доставчици, оператори и специализирани организации ще работят по усъвършенстването на технологията и ще развиват спецификациите на оборудването и стандартизацията. До 2020 г. на вниманието на операторите бъде разпространението на 4G мрежата сред потребителите.

Коментари: 0