Могерини: Сърбия може да замести Великобритания в ЕС

Балканите са сърцето на Европа, заяви първият дипломат на Брюксел

Могерини: Сърбия може да замести Великобритания в ЕС

Сърбия може да стане една от държавите, които да заместят Великобритания в Европейския съюз. Това обяви Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини пред Скупщината (сръбският парламент, б.р.) по време на визитата си в Сърбия, съобщават световните медии.

„Разглеждайки бъдещето на Европейския съюз, моето послание към Сърбия и целия регион е, че ЕС няма да се състои само от 27 държави. На мястото на държавата, която напуска ЕС (Великобритания, б.р.), ще дойдат други и Сърбия ще бъде една от тях”, заяви Могерини.

„Аз смятам, че ЕС няма да бъде пълен, докато към него не се присъединят Сърбия и другите страни от Западните Балкани. Балканите са сърцето на Европа”, подчерта тя.

 „Очакваме в бъдеще добро сътрудничество с ЕС и искаме ЕС да отправя еднакви послания за запазване и поддържане на необходимата стабилност към целия ни регион. Това, което ни пречи, е че нерядко за сърбите и Сърбия има едни аршини и стандарти, а за другите – други.

Страхувам се, че няма да има отговор какво би станало ако аз например кажа за сърбите в Босна, че трябва да вземат нещата в ръцете си, както казаха други за Македония”, каза сръбският премиер Александър Вучич на съвместна пресконференция с Федерика Могерини, предаде агенция Танюг.

По-рано президентът на Косово Хашим Тачи бе призовал македонските албанци да „вземат правата си в ръцете си”.

„Регионалната нестабилност е най-големият ни проблем. 90% от разговора с Могерини бе на тази тема и имах възможност да й кажа какво мисля по въпроса”, добави сръбският премиер. Той благодари на Могерини за смелостта и посещението.

Първият дипломат на ЕС предупреди албанската опозиция, че нейният бойкот в парламента пречи страната да се присъедини към съюза. Могерини се срещна с албански политически лидери, за да им напомни, че реформирането на съдебната система и свикването на свободни избори са 2 необходими стъпки, за да бъдат убедени страните в ЕС да започнат преговори за пълноправно членство на страната.

Коментари: 0