„Монбат“ придобива тунизийска компания за батерии

Компанията разширява пазарното си присъствие в Северна Африка и Близкия изток

„Монбат“ придобива тунизийска компания за батерии

Снимка: Монбат

1276 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската „Монбат“ обяви решението си да придобие мажоритарен дял от тунизийския производител на батерии Tunisian Company of Batteries NOUR. Решението е взето след обсъждането на резултатите от проведено предварително проучване. Сумата по сделката не се съобщава, но публичното дружество ще финансира придобиването със средства от набрана емисия облигации през 2018 г. за близо 30 млн. лв., както и със собствени средства.

От компанията производител на батерии, базирани на литиево-йонна технология, обясниха, че сделката идва в резултат на съответствие на целите за създаване на собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие в Северна Африка и Близкия изток.

Според документите, представени от „Монбат“, договорът предвижда да бъдат закупени 720 хил. броя акции с право на глас, което съответства на 60% от капитала на тунизийската компания. Транзакцията по придобиването ще се осъществи на два етапа, като първо ще бъдат купени и платени акциите от уговорената в договора цена, представляващи 23% от капитала на NOUR. Останалите 37% ще бъдат придобити и платени до края на 2021 г.

Припомняме, че през 2018 г. българската компания искаше да купи друг производител на батерии в Тунис – Assad. Сделката обаче пропадна, тъй като според „Монбат“ има твърде много рискове, които не могат да бъдат управлявани ефективно. Впоследствие фирмата придоби контрола върху италианската инженерингова компания Science Technology & Consulting (STC).

„Монбат“ изрази желание и да изгради нов завод на територията на България – за близо 40 млн. лв. край Враца. Проектът обаче към днешна дата е замразен.

Коментари: 0