МОСВ работи за безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица изток 2“

БЕХ вече е закупил ¼ от необходимите квоти за работата на дружеството

МОСВ работи за безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица изток 2“

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работи за предоставяне на безсрочна дерогация (отклонение) на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД от новите завишени екоизисквания. „Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с членовете на КНСБ от комплекса, които днес протестират в защита на работните си места.

В края на месец ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни на ТЕЦ-овете, с които се предоставя дерогацията, каза тя.

Петкова отиде на мястото на протеста в Раднево, за да се срещне с работещите миньори и енергетици и им обеща, че съкращения няма да има.

Министърът каза още, че ¼ от необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД вече са закупени, а до 21 декември „Български енергиен холдинг“ ЕАД ще купи всички останали. „Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на „Мини Марица-изток“ ЕАД, които я снабдяват с въглища”, допълни тя.

„Уверявам ви, че „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа“, каза Петкова пред работниците. Тя бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. „Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност“, категорична бе Петкова.

Министър Петкова запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Позицията, одобрена от Министерския съвет, гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК.

Петкова каза на работещите миньори и енергетици от маришкия басейн, че правителството работи за осигуряване на безпроблемната работа на целия комплекс в бъдеще.

Коментари: 0