Може ли COVID-19 да прати в историята хартиените пари

Според експерти чрез парите заразата може лесно да се пренася

Може ли COVID-19 да прати в историята хартиените пари

Снимка: pixabay

3569 ~ 1 мин. четене

Много хора по света носят маски, дезинфекцират както ръцете си, така и всички повърхности, които пипат, за да не се заразят с новия коронавирус. Възможно ли е обаче тази мания да сложи край на използването на хартиените пари?

Макс Левчин, съосновател на PayPal и основател и изпълнителен директор на финансовата технологична компания Affirm, смята, че отговорът за момента е "не". „Смятам, че пандемията от коронавирус все пак е предпоставка да се мисли в тази насока. Още повече, че в световен мащаб все по-често се използват кредитните карти така че може би употребата на хартиени банкноти е доста по-малка в сравнение с преди години“, каза Леви за FOX Business.

Според експерти чрез парите заразата може лесно да се пренася. Други изследвания показват обаче, че върху картон коронавирусът живее до 24 часа, а върху пластмаса до три дни. Към момента все още няма данни колко дни живее върху хартия и респективно върху хартиена банкнота, пише още изданието.

Много компании вече преустановиха плащането с хартиени банкноти. Услугите за доставка като Grubhub, Door Dash, както други подобни са започнали доставки „без контакт“, като са премахнали опцията за плащане в брой или активно отказват да приемат такива.

Коментари: 0