Mozilla стартира безплатна услуга за изпращане на криптирани файлове

Максималният размер на файловете до 2.5 GB, е достъпен за потребителите на браузъра

Mozilla стартира безплатна услуга за изпращане на криптирани файлове

Разработчикът на популярния интернет браузър Firefox, Mozilla, представи безплатната услуга, която позволява обмен на криптирани файлове до 2.5 GB. Тя наподобява други такива за споделяне на файлове, но разликата в случая е, че информацията е защитена с криптиране от край до край. 

Потребителят влиза в сайта на Firefox Send, изтегля файл, който е автоматично защитен от край до край, след което копира връзката към файла в услугата и го изпраща до желания адрес. Ако е необходимо, човек може да защити файла и с парола, както и да зададе период, след който файлът да бъде автоматично унищожен.

Максимално допустимият размер на файловете за изпращане е 2.5 GB. Той обаче е позволен само за потребители на Firefox и след регистрация във Firefox Send. Без тях, може да се изпращат файлове до 1 GB.

Темата за криптирането на кореспонденцията и данните напоследък стана актуална в редица страни по света, където властите и технологичните компании влязоха в дискусии помежду си. Властите се опитват да постигнат сътрудничество с компаниите, обяснявайки, че трябва да се борят с тероризма. Въпреки това много компании се противопоставят, смятайки, че декриптирането е невъзможно от техническа гледна точка и може да бъде използвано за злоупотреба с органа или за продажба на данни на потребителите.

Коментари: 0