МС отпусна 15 млн. лв. за нови метровлакове и прегради

Монтирането на преградите вече започна на две от спирките

МС отпусна 15 млн. лв. за нови метровлакове и прегради

Преградните съоръжения на спирките от Линия 3

Снимка: Метрополитен

Допълнителни 15 млн. лв. по бюджета на Столична община реши да отпусне днес правителството. Парите ще се използват за доставка, реновиране и модернизация на метровлакове, както и за проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на автоматични преградни врати за метростанциите от 1 и 2 лъч на метрото.

„Осигуряването на финансовия ресурс ще позволи спазването на заложения график за изпълнение на дейностите по най-големия транспортен проект на територията на столицата, който е със съществен екологичен и социален ефект“, уточняват от Министерския съвет.

В момента на съществуващите метростанции по първия и втория лъч на софийското метро липсват такива защитни прегради. Със свое решение от октомври 2019 г. обаче кабинетът разрешени поставянето на такъв тип прегради, каквито по проект ще има на всички спирки от новостроящия с трети лъч на метрото в София.

Преди дни директорът на столичният „Метрополитен“ Стоян Братоев в свое интервю обяви, че на две от старите метростанции в столицата – „Опълченска“ и „Стадион Васил Левски“, вече е започнало поставянето на преградни съоръжения за обезопасяване на пероните. Тези станции са избрани за пилотни, като предстои такива прегради да бъдат монтирани на още десет станции до края на месец септември.

Пускането в експлоатация на третия лъч на метрото пък трябва да се случи най-късно до края на месец август. В това увери министър-председателят Бойко Борисов преди дни, когато провери докъде е стигнал напредъкът по строителните дейности. Срокът 31 август за пускане на новата линия на метрото се отнася за отсечката между метростанциите от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“.

Коментари: 0