МВФ може да накаже Венецуела за подаване на неверни икономически данни

Страната има 6 месеца да поправи пропуските си

МВФ може да накаже Венецуела за подаване на неверни икономически данни

Снимка: Pixabay

Венецуела може да получи наказание от Международния валутен фонд (МВФ) по обвинение в предоставяне на невярна информация за икономическите си показатели. 

Първоначално информацията дойде от членове на борда на институцията, пожелали анонимност. По техни думи, ако Венецуела не спази и не подобри потока си на данни, МВФ ще издаде "декларация за порицание" срещу страната. По-късно Съветът на директорите на институцията потвърди официално тази информация. 

Според доклад на организацията, Каракас не е изпълнил своите задължения и „не е предоставил в срок определени данни за дейността на института по социално подпомагане, както и за общия обем на вноса и износа в страната“, пише БГНЕС. 

Правилникът на МВФ гласи, че организацията има право да лиши временно от глас страни-членки или дори да ги изключи завинаги от състава си, ако бъдат установени груби нарушения. 

Сега Венецуела има срок от 6 месеца, за да поправи пропуските си. 

Страната е в тежка социална и икономическа криза от години, която е съпроводена с галопираща инфлация и обезценяване на националната валута. Според последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), през 2017 г. ръстът на потребителските цени във Венецуела се очаква да е 652.7%, а през 2018 г. - вече 2349.3%. През 2016 г. инфлацията достигна 254.4%, а БВП спадна с 16.5%.
Коментари: 0