МВР започва засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Проверките ще се правят по метода “широкообхватен контрол”

МВР започва засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Снимка: Economic.bg

Пътна полиция започва засилени проверки над товарните автомобили и автобусите от днес 21 октомври 2018 г. Проверките ще се проведат на територията на всички държави членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL).

Проверките ще се правят по метода “широкообхватен контрол” и ще се следи и за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилите, както и за платена винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”. Проверки ще бъдат извършвани и за транспортиране на нелегални мигранти; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия и крадени стоки; превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Подобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голeми в сравнение с другите тежки инциденти на пътя.

Коментари: 0