Мъск чипира маймуна и я научи да играе видеоигри

Неговата компания Neuralink бележи напредък в разработката на интерфейс машина-мозък

Мъск чипира маймуна и я научи да играе видеоигри

Снимка: Wallpapertip

6908 ~ 1 мин. четене

Илон Мъск съобщи за нов пробив на неговата компания Neuralink. След като миналата година имплантира чип в мозъка на прасето Гертруда, сега учените са свързали мозъка на маймуна с проводници. Благодарение на това животното се е научило да играе видеоигри, предава Bloomberg.

„Той е щастлива маймуна“, каза Мъск, който освен главен изпълнителен директор на Tesla е и поддръжник на редица други футуристични проекти. Той обеща скоро да пусне видеоклипове, с които да покаже как човекоподобни маймуни играят видеоигри.

Съобщението милиардерът направи в набиращото популярност приложение за неформални разговори Clubhous. Платформата си спечели 3 млн. нови потребители само за десетина дни, достигайки база от общо 5 млн.

Попитан за проектите на Neuralink, Мъск разказа пред няколкохилядната аудитория за чипираната маймуна. Благодарение на малките проводници „тя може да играе видеоигри с ума си“, уточни той. Имплантът е невидим, но прави маймуната „щастлива“, коментира още милиардерът.

Neuralink е стартъп, който се занимава с разработването на технологии за свързването на мозъка с компютър. Мъск е критичен към изкуствения интелект, но подкрепя идеята за подобряване на човешкия ум чрез имплантиране на чипове. Според екипа вкарването на такова устройство може да помогне за разчитане на човешкия ум и да помогне както дейността му, така и за справянето с някои мозъчни и гръбначни заболявания.

Подкрепи Economic.bg