Мъск дръпна напред в космическата надпревара

SapceX успешно върна двамата астронавти на НАСА на Земята

Мъск дръпна напред в космическата надпревара
496 ~ 1 мин. четене

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX върна безаварийно астронавтите на НАСА Робърт Бенкън и Дъглас Хърли на Земята, след като прекараха два месеца на Международната космическа станция. 

Мисията на НАСА и SpaceX бе определена като историческа заради извеждането на хора в космоса за първи път от частна компания. Благополучният ѝ край затвърждава силните позиции на фирмата на Илон Мъск в перспективната космическа индустрия, както и на САЩ, които имат амбицията отново да бъдат лидери в астронавтиката. 

Crew Dragon изведе двамата астронавти в космоса на 30 май, което бе първата стъпка от мисията. Успешното приводняване в неделния следобед (американско време) потвърди възможностите на частната компания и отваря пътя ѝ към системно превозване на хора в открито пространство. 

Съединените щати не бяха пращали свои астронавти в космоса от 2011 г. насам. 

Самият Илон Мъск определи резултатите от мисията като невероятни, напомняйки, че извеждането на хора в космоса е отнело на SpaceX 18 години. През това време компания е изстреляла куп спътници, но не и астронавти. Затова и сегашният момент се счита за крайъгълен камък в космонавтиката. 

Според анализаторите успешното завръщане на двамата астронавти на борда на капсулата на SpaceX е кулминация на едно десетилетие, през което отношенията с НАСА са имали и перипетии. 

НАСА даде през 2014 г. зелена светлина на SpaceX и Boeing да създадат превозни средства, които да превозват астронавти до и от МКС. Двете компании получиха договори с фиксирана цена на стойност съответно 2.6 млрд. и 4.2 млрд. долара, като и двата кораба се забавиха. 

SpaceX все пак изпревари гиганта Boeing и първа стъпи на стартовата площадка. Засега небосклонът пред компанията на Мъск изглежда широк и ясен. 

Подкрепи Economic.bg