Мюнхен издигна по-висока от Берлинската стена срещу мигрантите (видео)

Тя ще отделя жителите на местен квартал от бъдещ бежански център

Мюнхен издигна по-висока от Берлинската стена срещу мигрантите (видео)

В предградие на Мюнхен издигнаха стена, по-висока от Берлинската, за да се предпазят от набезите на мигрантите. Това предизвика полемика в Германия.

Бетонната стена, дълга 100 м и висока 4 м, преминава през мюнхенския квартал Нойперлах”. Целта й е да отделя жителите на квартала от бъдещ бежански център и е почти готова.


Строителството на стената е по искане на местното население в Нойперлах”, след като разбирали, че в лагера ще бъдат настанени 160 непридружени малолетни мигранти, кандидатстващи за убежище в Германия.

Бежанският лагер ще бъде само на стотина метра от жилищния комплекс. Планира се мигрантите да бъдат настанени там от началото на 2017 г.


Според жителите на квартала стената ще ги предпази от невъзпитаното поведение на мигрантите и така ще се избегнат сблъсъци, конфликтни ситуации, каквито е имало в други части на Германия.

Мюнхенската стена” обаче предизвика дебати в Германия, след като местен политик качи в YouTube от съоръжението. Видеозаписът от стената е бил направен с дрон от Гидо Бухолц, независим политик, който е против издигането й. Той разпространи кадрите в няколко местни печатни издания, за да получат по-голяма гласност.


Общинските власти обясниха, че са се съгласили да издигнат стената преди няколко месеца като отстъпка към няколко ищци, завели още в началото на 2014 г. съдебен иск за спиране на строителството на центъра.

Германия прие близо 900 хил. бежанци миналата година от страни, сред които Сирия, Афганистан и Ирак.

Видео на стената може да видите ТУК.

Коментари: 0