Мюсюлмани настояват „Света София“ отново да е джамия

Статутът на архитектурния паметник остава спорен

Мюсюлмани настояват „Света София“ отново да е джамия
4037 ~ 1 мин. четене

Хиляди мюсюлмани поискаха да се молят в базиликата „Света София“  емблематичен и оспорван паметник на архитектурата в Истанбул, превърнат в музей, след като първоначално е бил църква, а след това джамия.

След молитва пред сградата, ръководена от имам, пристигнал от Мека, вярващите скандираха лозунги с искания „Света София“ отново да бъде превърната в джамия, предаде AFP.

От името на стотици хиляди наши братя настояваме да се молим вътре в джамията, заяви президентът на Асоциацията на анадолската младеж Салих Турхан, организатор на проявата в навечерието на годишнината от превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

Откакто през 2002 г. на власт в Турция дойде Партията на справедливостта и развитието на сегашния президент Реджеп Ердоган, ислямисти периодично подемат кампания за превръщането на „Света София“ отново в джамия, което предизвиква основателна тревога сред защитниците на светския принцип, върху който е изградена турската република.

Уникалната историческа забележителност редовно е обект на полемики между християни и мюсюлмани в Турция. През 2013 г. вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика негодувание, заявявайки, че „Света София” изглеждала „тъжна”, но се надявал тя отново „да възвърне усмивката си”, което бе изтълкувано като намек, че статутът й може да бъде променен.

През 1935 г. по решение на основателя на турската република Кемал Ататюрк храмът е превърнат в музей. Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Подкрепи Economic.bg