МЗХ: Купувайте дърва за огрев сега

Цената е максимум 35 лв. за кубик, казва зам.-министър Георги Костов

МЗХ: Купувайте дърва за огрев сега

Снимка: МЗХ

От Министерството на земеделието и храните обявиха, че в момента е най-подходящото време, в което домакинствата могат да закупят от горските стопанства в страната дърва за огрев за следващия отоплителен сезон.

Цената им в момента е максимум до 35 лева за кубически метър, като в същото време стопанствата гарантират, че купувачите няма да бъдат излъгани с обемана дървесината, както понякога се случва в частния сектор.

Тази година осигурените дърва за огрев са с 10 процента повече - 1,05 млн. пространствени кубически метра. В България хората ползват годишно около 1 милион кубически метър, каза заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Той увери, че цената на дървения материал за огрев закупен от държавните горски предприятия няма да се променя до края на годината, но е добре гражданите да си осигурят дърва за огрев навреме. Във временните складове, намиращи се в близост до съответните сечища на държавните предприятия, цената е между 31 и 35 лв. на пространствен кубически метър, като тя не включва разходи за транспорт и доставка, които се заплащат при доставка до дома.

 

Георги Костов съобщи, че на интернет страницата на Министерството е публикуван списък с контакти на всички стопанства към предприятията, към които гражданите могат да отправят запитване за снабдяване с дърва за огрев.

Коментари: 0