На 96 г. почина последният румънски крал

Крал Михай бе диагностициран с рак миналата година и се оттегли от обществения живот

На 96 г. почина последният румънски крал

Крал Михай през 2007 г.

Снимка: Wikipedia

Последният румънски крал Михай е починал в дома си в Женева на 96-годишна възраст, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Съобщението за кончината бе разпространено от кралското семейство. Крал Михай бе диагностициран с рак миналата година и се оттегли от обществения живот.

Управлението му ще бъде запомнено с необикновен прецедент - той царува два пъти - от 20 юли 1927 г. до 1930 г. и от 1940 г. до 1947 г.

Той е последният монарх на Кралство Румъния и един от двамата последни живи държавни глави от Втората световна война. Другият е българският цар Симеон II.

Роден е на 25 октомври 1921 г. През 1925 г. бащата на Михай Карол II се отказва от престолонаследничеството и така 4-годишният Михай става наследник на дядо си Фердинанд. След смъртта на последния през 1927 г. малкият крал се възкачва на престола с регенти. Първият период на царуването му продължава до 1930 г. Тогава политици, недоволни от регентството канят Карол II да се завърне в страната. Карол се възкачва на престола и остава на него 10 години.

През 1940 г. маршал Йон Антонеску извършва преврат, с който сваля Карол от трона. Тогава 19-годишният Михай отново се възкачва на престола, но няма никаква реална власт.

В края на 1947 г. правителството на Петру Гроза принуждава Михай да абдикира в полза на обявената Народна република. Кралят се установява в Швейцария, където става летец и работи в авиокомпания.

През 1992 г., три години след революцията от 1989 г., румънското правителство разрешава на Михай да се върне в страната за великденските празници. Завърналият се крал привлича огромни тълпи от хора, според някои надхвърлящи един милион души. Популярността му обезпокоява президента Йон Илиеску, който забранява достъпа на Михай до Румъния за следващите пет години. През 1997 г., след като Илиеску е победен на изборите предишната година, правителството възстановява румънското гражданство на Михай и отново му разрешава да пребивава в страната.
Коментари: 0