На над 10 хил. българи във Великобритания е отказан статут за уседналост

Според британските власти причина за отказите е, че българските граждани не са отговаряли на изискванията за доказване на статут

На над 10 хил. българи във Великобритания е отказан статут за уседналост

Снимка: Pixabay

1720 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Към момента 301 000 български граждани са подали заявления за придобиване на статут на уседналост във Великобритания – 264 000 от тях са одобрени, но 10 104 са били отхвърлени, защото не са отговаряли на изискванията за доказване на статут. Това показват официалните данни на британските власти, информира Министерството на външните работи (МВнР).

Брекзит може да завърши с депортация за хиляди българи, които живеят на Острова, ако не уредят документите си, а данните показват, че все още има такива, които не са подали заявления за кандидатстване. Крайният срок за уреждане на статут изтича на 30 юни 2021 г.

От МВнР заявиха, че България полага усилия за разрешаване на проблемите на българските граждани във Великобритания, свързани с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост. Като в тази връзка постоянният секретар на МВнР Иван Кондов проведе среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън, на която постави въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната.

По време на срещата българската страна е подчертала, че заради пандемията от коронавирус  и ограничителните мерки, много хора са се забавили с подаването на необходимите документи и в тази връзка молят Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., за да не бъдат депортирани българските граждани.

„МВнР и посолството в Лондон са в постоянен контакт с британските власти. Отправено е и запитване към британската страна относно информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на нашите сънародници във Великобритания“, информират от министерството.

Подкрепи Economic.bg