Над 3 милиона бразилци протеситраха срещу Дилма Русеф

Това е най-масовото недоволство за цялата история на бразилската демократична система

Над 3 милиона бразилци протеситраха срещу Дилма Русеф

В повечето бразилски градове се проведоха демонстрации с искане за оставка на президента на страната Дилма Русеф и ареста на миналия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Според полицията, само в Рио де Жанейро по улиците са излезли около 100 хил. души.

Общо в цяла Бразилия в 260 града по улиците са недоволствали над 3,1 млн. души, които протестират срещу корупцията на управляващите. Според организаторите на протестите в тях са участвали 6,5 милиона души.

"Ние трябва да се променим. Цялата власт в страната се основава на корупцията. Всички държавни компании, които биха могли да ограбят вече са били ограбени. Хората трябва да излязат на улицата и да докажат, че вече няма да се примиряваме с това. Днешното действие ще бъде от решаващо значение за бъдещето на страната" - казва един от протестиращите, инженерът Антонио Родригес, цитиран от ТАСС.

"Бразилия - красива и богата страна, но аз съм за своите близо 60 години и мисля, че не съм я виждал в такова лошо състояние. Много неща може да се променят. Но политиците, които сега са на власт, не разполагат с достатъчно благоприличие за това. В 90% от тях, то просто липсва.“ – това коментира участник в протестите в Бразилия художникът Бебе Шмит.

Протестите от вчерашния 13 март са най-масовите не само за президентството на Русеф, но и за цялата история на бразилската демократична система.

Коментари: 0