Над 70% от трафика на данни на А1 е в 4G

От телекома се надяват на бърз ъпгрейд към 5G

Над 70% от трафика на данни на А1 е в 4G

Снимка: A1

732 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Над 70% от трафика на данни, който осъществяват потребителите на А1, се извършва в 4G мрежата на компанията. Това обяви операторът в кратък отчет до медиите за състоянието на инфраструктурата и предоставяните услуги. От него става ясно, че пускането на по-бърз мобилен интернет е помогнало за 260% ръст на трафика на данни. 

4G мрежата на телекома стартира официално през 2016 г. и досега в нейното развитие са инвестирани около 200 млн. лева, посочват от A1. За периода е отчетен 140% ръст на 4G смартфоните мрежата на оператора и повече от 800 000 активни 4G потребители. 

4G мрежата на А1 покрива всички населени места с над 1 000 жители у нас при максимална скорост до 112 Mbps, а тази от 4.5G – всички населени места с над 3000 жители при максимална скорост до 150 Mbps, похвалиха се още от компанията. 

4.5G е технология, която позволява тъй нареченото „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation). Благодарение на него е възможно да се генерира с 30% по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Това на практика представлява оптимизиране на съществуващата инфраструктура. От А1 обещават, че до края на тази година вече ще са внедрили 4.5G в цялата страна. 

Надеждата е, че всички подобрения в мрежата ще позволят по-бърз ъпгрейд към 5G. Българските оператори засега избягват да се ангажират с конкретни прогнози по темата за следващото поколение мобилна инфраструктура, въпреки че техни колеги на по света вече пускат 5G услуги на места такива, а много други се канят да направят това през 2019 г. 

В интервю за сп. „Икономика“ по-рано тази година изпълнителният директор на A1 Александър Димитров коментира очакванията на компанията да има своите първи клиенти на 5G услуги през 2020 г. 

Към момента телекомът разполага с над 3 000 базови станции, покривайки по този начин 97% от територията на страната. За развитието на тази инфраструктура компанията влага ежегодно по над 100 млн. лв. 

Спецификите на 5G мрежите изискват наличието на многократно повече базови станции заради използването на по-високо и широко спектърни честоти (5 GHz, 18 GHz, 26 GHz), които се характеризират с много по-малък териториален обхват. Това би означавало, че ще са необходими десетки хиляди базови станции. 

Подкрепи Economic.bg