Над 76 хил. мигранти са пресекли границите на Турция с ЕС

По българо-турската граница няма движение и провокации, увери Каракачанов

Над 76 хил. мигранти са пресекли границите на Турция с ЕС

Снимка: БТА

5240 ~ 2 мин. четене

Малко над 76 хил. мигранти са преминали границите на Турция с тези на страните от ЕС, обяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Това се случва след изявлението на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, че Анкара е решила да ги отвори за сирийските бежанци, цитира думите му агенция РИА Новости. В събота вечер Сойлу заяви, че над 47 хил. мигранти са напуснали Турция.

"Към 9:55 ч. местно време (8:55 ч. българско време) броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 76 358", заяви Сойлу със съобщение в Twitter.

„По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи. В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин има събрани около 5000 нелегални имигранти. Органите са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас“, коментира за БНР министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда по-специално предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция един по един, припомня агенцията.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да ограничи потока бежанци от Сирия. След това съседните страни на Турция обявиха засилен контрол на границата.

Коментари: 0